Sunday, October 16, 2005

SuNdAy...........

SUNday...nama jer SUNday...tp hari matahari pn xnmpk...sepanjang hari ujan...walaupon aku dah plan nak settle kn PSM aku ari nih....namun nmpknyer gagal....siut jer...ari uja2 nih menyebabkan mata aku kuyu jer....otak pn slow...bc 3/4 kali still blur...last2 aku ttp citer pasal PSM, bkk net...cerah la plak bj mata aku nih...terang benderang jer surfing......

ptg menjegah...tp ujan xbrenti2 lg...waduh2...nk surf pn dah brt kepala....bkk je word nk taip PSM, lg dasat...tertutup trus....nengok2 dah asar....haaaaaaaaa....ari ni surau prt hj rais ader wt bubur lamboq....ikut kata informer aku(tukang collect bubur lamboq...heheheh...jgn mare oma).terasa nk mkn bubur lambok plak la ari nih...save skit duit.....duit pon tgh sengket ni.....so dlm ujan2 tuh...aku ngn oma memulakn la pengembaraan ke surau...terasa pelik la plak.....kami xpergi slt asr kt surau.....sebenarnye toksah kata slt asr kt surau, mase ambk bbr tu pn blom slt lg....isk isk....jd nk djdkan alkisah nyer...aku ngn oma pn redah la onak dan duri(ujan jer sebenarnye)...smp2 kat masjid ader la 2/3 org tgh beratur ambk bbr....nengok2, ader setengah periuk bsr lg nih...maka alkisahnyer dtg la plak rs tamak atau rs nak save...tuh pn aku xsure mana satu....aku ambk satu balang...oma ambk 2jag and satu tupperware....ganazzz giler...ni mesti penangan hujan kut....

bukak pose....pergh....aku ngn housemate aku sume mkn bbr...mkn smp kenyang but still byk lg...xper2..sok sahur kt balun bbr lagi...kt mkn bbr sampai kembang tekak(pinjam ayat ayie kjp) hehehehe.....

by the time aku tgh tulis blog nih...br 5min aku try wat PSm....mls tahap dewa....sok nk kena submit kat keling tuh....mampos la aku xtdo mlm nih....okla,baik aku pen off skarang...adiosssss

p/s:ms surfing aku terjmp gmbr jam nih....lawa siut...terpaksa la aku pk mcm mana aku nk dptkannye...heheheh

Saturday, October 15, 2005

suatu kisah di bulan ramadhan.....

pagi nih aku bgn dgn kejutan.....ader or ketuk pintu umah aku bagai nak roboh n bg salam. aku tgh tdo kat ruang tamu tuh terkejut beruk.melompat bangun lalu bukak pintu....warghhhh...ader mat2 tabligh.siut jer...dah la aku xmnd lg...dgn muka bgn tdo nyer...and the worst part rumah bersepah...malu aku....tp nk wat mcm mana.setelah memperkenalkan diri, diaorg tanya, bleh masuk x....cissss....xmalu btol....tp yg malunyer aku...rumah bersepah....malang btol aku....

alkisahnyer...bermula tazkirah di pagi hari....walaupn ngantuk.....aku gagah kan jugak mata nk lyn tetamu.dengar x dgr...ttb dia cakap nk dtg jemput aku kol 10 pg nih...nk ajk keluar....nk keluar kemana???aku tny...haa..tuh kami xtau lg....nnt kol 10pg br kt bncng...pergh..nk ajk org keluar...tp xder plan...mcm mana nih....so aku pon tanpa melengah2kan masa lagi...aku menyusun strategi....menyusun ayat2 ala2 lawyer yg nk wat closing.....

mcm nih la bang....saya nih mls nk putar2....hati saya berat nak ikut.saya ader kerja lain....saya kena siapkan tesis saya sbb saya perlu hantar isnin ni...saya dah janji dgn supervisor saya.janji tuh amanah dan saya xnak tergolong dlm golongan munafik. kl saya ikut abg2 keluar,confirm xsiap kerja saya.byk tuh.....

pas tuh ader abg ni menyampuk...kl bwk sekali xbleh ker...pergh....aku ckp tgk bilik saya tuh...penuh kertas2 kerja....mcm mana nk buat.manusia boleh buat satu kerja sekali jer....sbb tuh bl kt solat kt xbleh makan, xbleh berbual...btol x abg....pergh...aku pulang blk kata2 dgn ayat yg pedas......

abg....belajar nih pn satu fardhu ain...wajib menuntutnya....ini tanggung jawab saya dan amanah ibu bapa saya antar saya kesini.sy yakin kl saya ikut...mmg xsempat saya nk siap kan tesis saya nih......

terdiam 2 org mamat tuh...ttba ader mamak ni menyampuk(mamak ni bdak ito)....dia pn kua la ayat2 power utk mengajak aku...last2 dia ckp xdpt sehari,1jam pn cukup la....aku ckp boleh la...lps zohor....pastuh diaorg nih siap nk dtg ambk aku....tp aku pn bukan bodoh...aku dah design strategy.... counter attck...xper2...saya ader moto...sy bleh pergi sendr...abg cakap jer kt mana,insyaallah kl xder halangan, sy dtg.but...they insist nk jempt aku...aku tau dah...kl aku pergi dgn diaorg...mampos dia nk anta aku blk...so.....aku pn ckp la aku stillnk pergi nk moto....at last diaorg mengalah......so dah abs salam2 dia org blah....

waktu zuhur......aku mmg niat nk pergi.....tp ntah la....brat plak hati aku nk pergi...tkt2 kl pergi, berjam plak jdnyer...aku nyer kerja byk lagi...mati aku kl xsiap....nk kata ader setan nk hasut aku....sume setan2 kna kurung bulan pose ni kecuali setan2 kat umah aku....so last2 aku decide xnk pergi....bkn sbb godaan setan2 umah aku mahupun setan2 yg kena ikt tuh....ntah la...mcm trauma plak aku tgk tabligh ni....ader la 2-3 org kwn aku dok ikt tabligh.....haru hdp diaorg....pelajaran ntah kemana....sume ntah kemana....harap amal dia org yg buat tu btol la....xder terseleweng....kl x rugi dunia akhirat.....

what eva....aku dah ader cara nk pthkan serangan tabligh ni.....HAHAHAHA....gelak shiatonnn.....till we meet again tabligh...adios.....

p/s: aku nih beriman orgnyer...tp bkn masa nyer and not my type of dakwah..

Thursday, October 13, 2005

Lazy,Lousy and negative attitude boy....is it true??

Nun diluar sana hujan...agak lebat...tp aku xmengantok...semlm aku tdo giler2 nyer.....balik terawih tdo...pastu bgn nk tgk INSPIRION(slot samarinda) tp smpt tgk 5min ajer.....gara2 terlajak tdo. Rugila xtgk nasha...kuikui...pastu aku tdo blk...giler la aper kena la aku nih.....

Semalam ader peristiwa sedih....peerrgh...nk meleleh air mata berdarah beb....semlm setelah bersusah payah and struggle and berair mata darah...akhirnya aku berjaya complete kn simulation aku...pergh...bangga siut.bangga giler.....dgn hati yg kembang aku pn nk pergi la jmp sv aku....aku datang pg...around 9am..dtg2 tgk ader 2 org bdak master....dia pn tgh kusut...mcm nk ajar diaorg nih...pastuh ia soh aku datang 11am...so nmpknya plan aku nk ke BP untuk beli tkt bas delay la....xperla...jnj aku bleh proceed ngn PSM aku....

11am.....seperti yg dijanjikan...aku dtg.ader bdak PSM1 nyer student.aku agak bdak tuh wat hal...sbbnyer vj marah2 dia.bdak tuh xsubmit dia nyer draft pn lg.....muka bdak tuh pn dah kecut pasal muka vj msm mencuka....perghhhh....wrong timing ni....aku ckp dlm hati...mesti kena bamboo nyer la.....

The scenario---at last bdak tuh chow.so tgl la aku ngn vj. masa tuh dia tgh kira kertas jawapan heat transfer(semlm ader test heat).kr2 short 12 skrip...lg la dia bengang...dia pn membebel2...aku wat xtau jer...aku tau, jap lg sure aku plak yg kena. so at last, he looked at me and ask me the Question?....hows ur progress....so aku pn tnjk la sumer print out yg aku dah wat.cume tgl nk tulis results and analysis.actually my attention to see him is to ask him weather he like the way i design my report....dup dap dup dap...dia cakap statistical analysis aku x guna. pergh....lepas tuh dia ajar aku plak psl statistic....less than 2min i guess....than dgn perasaan xpuas hati aku tny dia....nape statistic aku xbleh guna plak...dia jwb aper.....i didnt say it wrong....use it in ur report!!pergh...dah nyanyuk aper org tue nih....

pastu aku dah mls nk lyn...aku dah tau results yg aku dapat dah ok...aku nk wat je la...nnt anta yg dah comple jer.mls nk lyn dia....last sekali aku tny dia bila dia nk tgk psm aku...dia cakap lepas dia blk cuti...thats mean by 7th Nov la....lega skit aku...byk la aku bleh adjust tesis aku yg lepas....aku pn nk blah...ok, sir..i think i will be seing u next week...i will submit chptr 4&5...pastuh dia bleh bebel plak.....

"Nizam...i dont think you have done enough work for PSM. i think that u are very lazy and lousy work especially for ur PSM2. I think that ur behind schedule and u dont put all of ur effort to complete ur PSM....eventhough u will said that u do a lot of work, i still see u as a lazy boy....and the bebelan continue for 10mins...pergh.....nk meleleh air mata aku....aku wat sume menda mcm dia nk...aku dah xtau aper yg dia nk lg.....sedih sey...bl ko dah siap menda tuh, dia komen ko mcm tuh. byk menda aku xphm...cnth behind schedule, no effort???pergh kl dia tny tech kat lab cae tuh br dia tahu...saper ddk kt situ 9-5....everday axcept for saturday and sunday. last2 aku yg phm fluent nih...aku ajr bdak2 ln...yg xpernah nmpk mk sepjg sem nih kat lab nk guna fluent utk psm ttb last2 br dtg.....sedih giler.....

what ever happened today....i really realy hope it wont reflect my PSM results...but my instict told me that im sure enough it will be a disaster...it will reflect my results.but then, i still pray to ALLAH ALL Mighty that He would open THIS KAFIR LAKNATULLAH to give me a better results.i dont get why suddenly he is so anti with me...looking for my mistakes...but the most think that i didnt understand is all of his word yesterday....lack of effort,lazy,lousy,negative attitude???or he is just playing around with me(which im truely hurt and down-to-earth) or he really hates me...what eva....what i could do is pray to ALLAH.

tq for listening to my little cry of frustuation.life must go on...............adios

Thursday, September 22, 2005

Ragam...Geram....Seram

RAGAM ??Pelbagai ragam manusia di dunia nih. Adat la...Ader yg cerdik, matang, pandai, bodoh dan juga xpandai2. Kulit manusia pun ader bermacam-macam warna...Ini kan pulak hati dan perasaan.Rambut sama hitam, hati lain2. Tuh kata2 org tue2 dulu. Ader kebenaranye....
Namun ragam manusia nih pelik...pelik tp benar...Ader kala semua bergumbira...Ader kala ader yg terasa...Itulah ragam manusia. Itulah asam garam kehidupan manusia. Ragam manusia nih sgt menarik utk dperhatikan sama ada ragam itu suatu yg baik mahupun tidak. Ragam manusia mcm2. Ader yg ego, ader yg hero, ader yg cermat, ader yg tersinggung dan ader yg jenis suka buat org tersinggung.Jd...dimana letaknyer diri kita??

GERAM ??Dah ader pelbagai ragam, ader la pulak geram nye ye. Macam2 punca geram ni dek disebabkan oleh ragam manusia nih. Ader geram sajer2, ader buat2 geram, ader yg terikut2 geram dan ader yg geram GERAM. Tuh yg paling ditakuti. Geram ni biasa nyer datang dengan package. Packge marah! Marah lg satu bentuk ragam manusia. Berbelit2, bersilang2 emosi manusia nih. Aper yg penting adalah untuk tidak memerap geram. Pelbagai cara untuk melepaskan geram. Bergosip, mengumpat, mengutuk, mencaci, mencarut dan kalu terlebih extrem, bergaduh. Jd.....mcm mana kita lepaskan geram kita ye??

SERAM ??Bila org dah geram....Seram jugak ye...Mcm2 bleh terjadi. Ader yg nk pukul orang la, ader yg nk balas balik la...isk...isk seram btol bl tgk ragam manusia nih. Namun kt sebagai insan yg ader hati dan akal, bila dah buat salah tuh, mintak maaf la kn....Moga2 sejuk hati org yg geram tuh. Tidak la seram sgt nnt diri kita. Mana latau satu hari nnt yg geram tuh anta bodyguard ker...bomoh ker...antu raya ker...seram jugak kn??


Apa pun RAGAM,GERAM dan SERAM, itu lah rencah kehidupan kita. Itulah yg mematang kn hidup kita. Moga, semua ni dijadikan pengajaran hidup.

Wednesday, September 21, 2005

WAR

Working 24/7 make me feel like an idiot. Especially doing something that you are not so sure the results is.My life had been so flat...nothing happen in the past 2 week except sleeping, going to class, eating doing my FYP and dating with my gf.

What a bored life..huh?But everything suddenly change. Last nite a read a blog of a friend of mine. After read it i made a conclusion that there will be a chaos....but guest what....im wrong!!! there was a WAR. War in the blog. Its quite intresting to read ppl mind especially when their mind tear-up with emotion and ego.

It was a spark in my life. Suddenly I was feel so excited to read my friends blog. I was constantly eager to read what they put their mind to publicity. I was really excited to follow up the gossip, but i have no intention to join it.

Later, I keep on thinking to myself.....Is it worth to put all your mind to some e-journal? Or is it a smart idea just to keep some to yourself while you only publicitize the 'good' part of your thought. That will be hypocrit but then neither no one will hurt nor yourself. Is it a smart move??

But then sometimes we write with full of emotion. Emotion had fully take over our mind and we put it into publicity. Again, this reflect our maturity in writing but to me writing with emotion and passion is the best way to describe a scenario. And yet, it is we who decided how we want to people to read our mind without misleading it.

To ppl out there, keep on writing especially those who are on war. Im reading your blog constantly . Keep it up what in your mind and figth for yourself and what you belive....

IS IT WORTH FIGHTING FOR??

Sunday, September 11, 2005

Rilexs....


Its time to release all the tension in my Head....pergh...xbleh handle siot. So aku pon igt nk pergi berpoya-poya la di tempat yg plg poyo aku pernah jmp.Poyo2 pn actually tempay nih byk kenangan. Batu Pahat Summit Parade. WAHHHH...nama gempak giler. But trust me...tmpt nih bosan giler. Seems it is the only shopping complex around here...tuh jer la tempat yg aku selalu pergi for the last 5yrs. Dl selalu pergi dgn house-mate aku n a few friends. Walau pn ader TGV, tp mcm gampang jer.Citer keluar lewat, selalu sangkut and plg aku xbleh handle citer Melayu.....pergh..jgn cakap la.Kt sini wayang kalu cerita Melayu jer sure penuh la....aku sgt2 heran aper yg dia org minat sgt tgk citer Melayu. anyway I dont mind.

So aku pn seperti selalu...pergi jugak la ke summit dgn Yan. Igt nk layan wayang...tgk2 semua citer yg aku xpenah dgr and bosan. KL MEMBURIT (KL Menjerit sebenarnye), Dark Water, Janji Joni and Bewitched. Masa tgh pk2 nk tgk cerita aper..terserempak la dgn Luboq and the geng...Luboq, Mail, Pae, Helmi and San....hahahah group2 nih minat cerita Melayu...and guest what??? dia org tgk KL memburit.hahahah Hopefully they enjoy it (although they definetely enjoy Malay movies).

Aku dgn Yan decide nk tgk Bewitched. Tak tau la cerita aper tp yg penting nk tgk wayang. Another factor aku ngn Yan nk tgk cerita nih pasal Nicole Kidman belakon. so worst to worst situation aku bleh la cover cakap yg aku nk tgk Nicole sebenarnya..heheheh(jgn marah ye Yan). masuk2 jer panggung...kosong..skit giler org yg tgk cerita nih.kn aku dah cakap...cerita Melayu mesti penuh.... anyway I enjoyed the movie. cerita komedi...so layan jer laaaaa.. Lepas tgk wayang aku ngn Yan pergi karaoke...pergh....Yan boleh nyanyi non-stop.Sume lagu dia tahu...semua lagu dia bleh nyanyi....aku rasa kl msk Msian Idol boleh blah jgk la...dh penat lyn karaok....so its time to head home....home sweet home (or in Yan case...hostel sweet hostel.hahahah). I think thats all for today....walaupun kejap jer..but I still enjoy.hahahah suka kejap jer. Isnin nih bermula lagi satu 'hell week'.

Friday, September 09, 2005

What a week??

Minggu nih (5th Sept-11th Spet) sepatutnya mid sem break...perghhh nama jer mid sem break tp yg nk break nyer adalah kepala otak aku.Sumenyer disebabkan PSM aku.Giler la...aku mmg nk abskan cepat2 PSM ni.Makin lama aku buat makin xbtol jd nyer kepala otak aku nih.Udah la supervisor aku tuh ala2 nyanyuk dah sekarang nih.Makin lama aku jumpa dia makin jaki aku kt dia nih.

Dulu masa supervisor aku br dtg dr IIT(Indian Institute of Technology) giler baik lah org nyer. Giler concern ngn budak, take care...wah bahagianyer masa tuh. Tp sem nih character dia berubah sama sekali.Asyik nk marah kn aku jer...ader jer yg xkena...tuh yg aku panas hati dgn dia nih.Namun aper yg aku bleh buat besides bersabar n harap aku dpt la habiskan PSM aku nih.

So after bertungkus lumus, akhirnya aku ader la jgk hasilnyer. Dengan bangga aku nk tnjk la progress kat dia. Mula2 dia kagum jgk la psl dia igt aku xbleh buat. Tetiba dia membebel...nih tidak menepati mass-continuity equation la...energy equation la...aper la.Dia asyk membanding aper yg aku buat dengan previous student dia dr India tuh.Budak tuh wat 2D, axissymetry..mmg la lain. Aku buat 3D. Makin lama makin byk pulak dia membebel. Aku igt nk lepuk jer kepala dia....tp nasib aku penyabar org nya. Last word yg aku dgr dia cakap aku GIGO. Aku ingat org tue tuh cakap aku gigolo...Rupa2nyer dia perli aku....GIGO=Garbage In, Garbage Out. Siol jer. Dengan panas hati aku blk n check balik simulation aku. Last2 br aku sedar yg aku buat tuh btol cuma Prof aku tuh jer x perasan.Tak per la. Aku pendendam orgnyer...Isnin nih aku pulak nk Fire dia.....